Citadelpark

EEN FEEST VOOR ALLE ZINTUIGEN

De Floraliënhal, terug van weggeweest met in de hoofdrol de Vlaamse sierteeltsector. Siertelers, floristen, creatieve ontwerpers en tuinarchitecten tonen hun vakmanschap en verheffen bloemen en planten tot dé ultieme emotie. Laura Dowling, voormalige floriste van het Witte Huis, wijst op de kracht van bloemen in woelige tijden (Flower Diplomacy) en gaat aan de slag met bloemen die internationaal symbool staan voor de vrede. Kuier doorheen de showtuinen en inspiratietuinen die perfect aansluiten bij de laatste trends en laat je verrassen door plantaardige kunstinstallaties in het Museum voor Schone Kunsten:

FLOWER POWER IN HET MSK | Onder de noemer ‘Flower Power’ gaat het Museum voor Schone Kunsten Gent tien dagen lang op zoek naar het verband tussen kunst, natuur en ecologie. In het grote museumforum brengen we om te beginnen bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw samen. Bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel brengt deze tot leven op een feestelijk aangeklede pronktafel.

Full size
©Simryn Gill

Tegelijk brengen vier actuele kunstenaars hun plantaardige creaties in de zalen:

Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger bouwen een grandioze organische installatie die de bezoekers uitnodigt om weg te dromen bij een denkbeeldige wereld. Simryn Gill toont hoe planten papier worden en papier weer plantaardig wordt. En Gert Robijns brengt tussen van de historische grandeur van de museumcollectie een feeërieke presentatie van dwarrelende bloemblaadjes.

EYECATCHER | FLORALIËNHAL NA 30 JAAR OPNIEUW IN HET GROEN

De Vlaamse sierteeltsector krijgt hier de hoofdrol: het concept van de groepsstand AVBS, de sierteelt- en groenfederatie , in de Floraliënhal is ontwikkeld door het architectenteam Inge De Bruycker, Denis Dujardin en Geert Pattyn. De stand zal een “landschap” zijn en geen “naast elkaar plaatsen” van individuele bravourestukken.
De Gentse Azalea blijft een belangrijke rol toebedeeld, maar de focus zal liggen op de context waarin azalea’s kunnen gecombineerd worden. Deze benadering sluit aan op wat in de hedendaagse groenbeleving aan de orde is. Het ganse landschap van de Floraliënhal zal bestaan uit verschillende kleur kamers of kleur-zones met een thema. Groene en bloeiende kamerplanten, tuinplanten, éénjarigen, snijbloemen, … worden samen gezet en gecombineerd in één grote landschappelijke sculptuur.

EYECATCHER | GERDA STEINER & JÖRG LENZLINGER
Metafloristiek - Monumentale kunstinstallatie in het Museum voor Schone Kunsten

In de centrale hemicyclus van het MSK laat dit kunstenaarsduo een installatie groeien met materiaal dat ze in Gent verzamelen (uit de plantentuin, parken, lokale producenten) en met materiaal uit hun eigen collectie (delen van planten, kunstmatige planten, curiositeiten). De kunstenaars kijken er naar uit om deze ruimte te vullen met kwetsbaar en uitbundig floraal leven.
Slenter onder de installatie, leg je neer op een van de bedden en verlies je in de details.