Floraliën Gent erkend als immaterieel cultureel erfgoed!Na een voorbereiding van vele maanden werd begin oktober door Floraliën een aanvraagdossier ingediend om erkend te worden als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep bestaande uit leden van de Community werkte mee aan dit dossier.
 
Bij goedkeuring van het dossier wordt de aanvrager opgenomen in de ‘Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed’.
 
Op advies van een expertencommissie besliste Minister van Cultuur Jan Jambon op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed.
 
In de motivatie wordt gesteld dat Floraliën Gent al sinds 1873 wordt georganiseerd door de KMLP te Gent. Het gaat dus om een heel lange traditie waar heel wat mensen bij betrokken zijn: siertelers, bezoekers, horeca, De Lijn die bussen tooit met bloemen enz.
De traditie wordt doorgegeven van generatie op generatie. Rond de Floraliën is een hele ‘community’ ontstaan, een ‘erfgoedgemeenschap’. Naast het evenement zelf, worden tussentijds tal van activiteiten georganiseerd zoals bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland. 

Voor KMLP is het vooral een hele eer om deze erkenning te krijgen. Het is tevens een hart onder de riem voor het vernieuwde team, in dit jaar van de Floraliën. De grote aandacht die geschonken wordt in ons dossier aan vernieuwing van de formule, innovatie en ook het doorgeven van de traditie aan de nieuwste generaties is voor ons belangrijk.

Dit erfgoed bestaat al bijna 200 jaar, en bezorgt Gent, Oost-Vlaanderen en dus ook nu Vlaanderen internationale uitstraling. Vandaar ook het belang van de erkenning, het voegt prestige toe aan een reeds statige oudere dame, die nu weer een frisse aanblik krijgt door de nieuwe dynamiek van ons nieuwe team. 

Deze 4 jaarlijkse tentoonstelling zal nu ook meer gelinkt worden aan duurzaamheid, florale kunst, en de toekomst van "groen in de stad" en heeft in mei 2020 als centraal thema "Mijn paradijs, een wereldse tuin". Wim Opbrouck is het gezicht van de campagne.


Beluister hier het interview met Radio 2 Oost-Vlaanderen over de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed.