Nieuws

Huis van Alijn
Zaterdag 7 maart 2020

Huis van Alijn

Bloemen en planten geven geur en kleur aan ons leven. Niet alleen fleuren ze onze huiskamers op, ze brengen ook smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij. Denk maar aan de bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde. Bloemen en planten hebben heel wat te bieden. Zo bieden ze troost, wensen ze geluk en fleuren ze het leven op. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Tijdens Floraliën 2020 doen 10 dagen lang echte bloemen en planten hun intrede in het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven. Hoog tijd om dit te ontdekken, niet? In elke museumkamer vind je het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.

Is dit iets voor jou?

Reserveer dan een groepsbezoek met gids of sluit aan bij een bloemenrondleiding op zondag 3 en 11 mei. 

Dinsdag 3 maart 2020

Openingsconcert van Floraliën 2020

Lux Beata wordt met de monumentale collectie Flores de Musica verwacht op het openingsconcert van Floraliën 2020. Dit gaat door op 2 mei in de Cultuurkerk bij Sint Jacobs.

Tijdens de Floraliën loopt er ook de expo van Bob Verschueren, een Belgische hedendaagse kunstenaar die miniaturen maakt van planten en blaadjes. Deze werden de inspiratie voor CD-covers van Collegium Vocale Gent dat dit jaar 50 jaar bestaat. Kom tijdens deze expo de originele werken ontdekken!
Dit kan elke dag van 14u tot 18u.


Lux Beata
Maandag 2 maart 2020

Bloemenpracht in de SinSint-Baafskathedraal

Vanaf eind april tot en met 11 mei kan je in de Sint-Baafskathedraal florale creaties bewonderen. Dit is een initiatief van de oudste tuinbouwvereniging in België, nl. K.L.M.st.Dorothea. De aandacht gaat vooral naar de Gentse Azalea dankzij de steun van de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers en in samenwerking met de tuinbouwschool Melle (KTA).

Benieuwd?
Een kijkje nemen kan tijdens de openingsuren van de kathedraal.


27 02 2020

Hou jij van plantjes? Heb je er zo ééntje staan met een straf verhaal?

Een kamerplant die in uw leven een bijzondere betekenis heeft?
Dan wordt die binnenkort, met jouw verhaal, misschien bewonderd door de bezoekers van Floraliën.
Floraliën Gent gaat immers op zoek naar het mooiste verhaal bij de plant en lanceert een oproep naar iedereen. Laat het ons weten! We zijn op zoek naar enkele sterren voor op Floraliën 2020. 
Hou jij van plantjes? Heb je er zo ééntje staan met een straf verhaal?

Floraliën Gent voorziet centraal in het Floraliënpaleis ruimte waar planten met straffe verhalen worden tentoongesteld. Misschien zit er een grote passie achter die kleine cactus de al jaar en dag op het bureau staat. Of een groot verdriet bij de orchidee die door oma werd verzorgd al was het haar eigen kind. Of misschien heeft iemand wel een pronkstuk waar die ontzettend fier op is. Of ligt er ergens nog een gedroogd huwelijksboeket dat nog altijd gezien mag worden. 

Wat het verhaal ook is achter de plant, Floraliën Gent wil graag een selectie tonen tijdens de 10 dagen van het bloemenfestival.

Neem deel
Stuur jouw sterk verhaal of anekdote over je favoriet - beschreven in max. 12 regels - en een foto van jouw plantje naar info@floralien.be voor 30 maart 2020. 

De strafste, meest ontroerende verhalen zullen samen met het plantje pronken op Floraliën Gent 2020 van 1 tot en met 10 mei in Gent. 


12 02 2020

Suske en Wiske blazen in 2020 75 kaarsjes uit

Suske en Wiske blazen in 2020 75 kaarsjes uit. En hoe kan Studio Vandersteen dat beter vieren dan met een ode aan een andere Vlaamse grootmeester? Met ‘De Verloren van Eyck’ keren de striphelden terug naar de tijd van de beroemde schilder. Dit stripavontuur past helemaal in het themajaar ‘OMG! Van Eyck Was Here’ dat Gent volgend jaar in de ban zal houden.

Op hun zoektocht in het middeleeuwse Gent botsen ze op het bloemenkraam van Flor Aliën. De aanvaring met het kraampje zorgt ervoor dat alle bloemen in het rond geslingerd zijn, wat Flor op een idee brengt. Zou dit het begin geweest zijn van Floraliën, cultureel immaterieel erfgoed van Gent? 

Suske en Wiske en de Floraliën
Suske en Wiske en de Floraliën

03 02 2020

Floraliën, vrouwelijker dan ooit

Floraliën is een bloemen- en plantententoonstelling die een keer om de vier jaar wordt georganiseerd in Gent. Deze spectaculaire flora-show met indrukwekkende exposanten trekt duizenden bezoekers vanuit binnen- én buitenland.
Onze eigen groen-expert Laurence Machiels is juryvoorzitter. Ze zal dan ook verschillende prijzen – zoals de mooiste plant – uitreiken op het einde van de expo. Ze is de eerste vrouw ooit in de geschiedenis van de Floraliën die deze rol vervult. Dat vraagt om een klein interview!


Bron: © Libelle03 02 2020

300 exposanten op Floraliën 2020

Dit jaar nemen er maar liefst 300 exposanten deel aan Floraliën 2020. Uit de Gentse productiesectorkomen er 190 bloemisten, boomtelers en snijbloementelers. Er komen ook 70 floristen langs uit verschillende landen. Deelnemers komen van België, Nederland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje tot Roemenië, Mexico, New Guinea en Portugal.

Daarnaast zullen er 6 scholen en hogescholen, 4 onderzoeksinstellingen en 7 officiële instellingen zoals VLAM en Week van de Bij aanwezig zijn. Tot slot telt de groep exposanten nog 15 verenigingen en werkgroepen zoals Tuinhier en Natuurpunt. 


300 exposanten op Floraliën 2020

27 01 2020

Floraliën Gent brengt postzegels uit voor de editie 2020

Postzegels verzamelen wordt nog steeds beschouwd als één van de meest populaire hobby’s over de hele wereld. Het kent een lange traditie. De eerste Belgische postzegel dateert uit 1849. Er zijn op dit moment ongeveer 20+ miljoen verzamelaars op deze aarde.

Elk vel bevat  10 postzegels (binnenlands tarief) met exclusieve beelden van voorbije Floraliën-edities.15 01 2020

Floraliën Gent 2020 en MSK hand in hand voor Valentijn

Gent maakt zich in 2020 als stad alvast op voor één van de meest prestigieuze tentoonstellingen van de laatste jaren. Vanaf 1 februari 2020 tot eind april kan u immers in het Museum Voor Schone Kunsten (MSK) een unieke verzameling werken gaan bekijken. Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reist naar Gent. Daarnaast kan u ook een 100-tal andere topwerken uit dezelfde periode bezichtigen.Van Eyck - een optische revolutie

18 12 2019

Floraliën Gent erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Na een voorbereiding van vele maanden werd begin oktober door Floraliën een aanvraagdossier ingediend om erkend te worden als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep bestaande uit leden van de Community werkte mee aan dit dossier.
 
Bij goedkeuring van het dossier wordt de aanvrager opgenomen in de ‘Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed’.

Op advies van een expertencommissie besliste Minister van Cultuur Jan Jambon op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed.


29 01 2020 | 19u30 - Miriam Makebaplein 1 - 9000 Gent

Flower Conversations 3 met de centrale figuur van Wim Opbrouck

Het gezicht van de “Gentsche Floralies” (uitspreken op zijn Gents) laat in zijn hart kijken op zoek naar zijn passie voor natuur, bos en groen. Wat veel mensen niet weten is dat Wim Opbrouck vaak ook interviews geeft over één van zijn grote passies naast het theater en acteren. Hij brengt ook een paar gasten mee.


Journaliste Fien Sabbe staat in voor het interview.

Flower Conversations met Wim Opbrouck

27 11 2019

Flower Conversations #2 : 27 november, LoS, Sierteeltmuseum van Lochristi

Voordracht: 'De impact van de familie de Kerchove de Denterghem op de stad Gent en de Gentse Floraliën' door Bert Vervaet

De adellijke en notabele familie de Kerchove de Denterghem is reeds meer dan 200 jaar bekend in de Gentse regio. Vooraanstaande leden van de familie bekleedden tal van politieke functies zoals senator, gouverneur, ambassadeur en burgemeester van Gent. Ook de KMLP, de Gentse Floraliën, hebben heel wat te danken aan deze familie; liefst vier voorzitters ( sinds 1875) behoren er toe.


6 11 2019 | 19u30 - De Krook - Gent

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

In aanloop naar mei 2020 brengen we alvast een reeks bekende gasten met een grote passie voor bloemen en planten. 

We starten groots, met de internationaal befaamde Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet.

"Ik ken niemand die zoveel ervaring en kennis heeft op het gebied van ontwerpen met bollen. Ze is onverslaanbaar.’, aldus Piet Oudolf. 

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

20 9 2018

Hulde aan Van Eyck

In 2020 brengt Gent een jaar lang hulde aan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde meesterwerk, het Lam Gods. Met een volledig programma toont Gent hoe de nalatenschap van deze virtuoze meester na zes eeuwen nog steeds door de aderen van de stad en haar inwoners vloeit. 
Ook tijdens Floraliën 2020 zal de link naar het meesterwerk gelegd worden. 

Meer info rond het Van Eyckjaar vind je hier.

18 9 2018

Thema Floraliën 2020 :
Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin

Thema Floraliën 2020 : Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin 
In onze moderne maatschappij van rationalisme, en grote invloed van technologie, snelle communicatiemiddelen en individualisering zoeken mensen steeds meer naar stilte en rust, naar zichzelf, en hun persoonlijk paradijs. Dit persoonlijk paradijs ligt voor iedereen ergens anders. Sommigen vinden het in een groene huiskamer, stedelijk groen, parken of natuurgebieden. Anderen aarden dichterbij huis in de tuin, en passen ‘gezond uit eigen grond’ toe of genieten gewoon van wandelen in het groen. 

Een Wereldse Tuin is de neerslag van de sociale, culturele, economische en geografische structuren van de stad Gent, het Lam Gods en van de tuin van bisschop Triest.
Uitgangspunt voor Mijn Paradijs, een Wereldse Tuin zijn ook het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en een afdruk van de tuin van bisschop Triest, waarop nutstuin en lusttuin, inheemse en uitheemse planten te zien zijn. Zoals een citrusboom, hét symbool van Italië, onderdeel van de lusttuin. Zo wordt mee een beeld geschetst rond het verleden en het heden van Gent, een stad op de kruising van Leie en Schelde, een groene leefbare en maakbare stad. 

Doorheen de geschiedenis is Gent een smeltkroes van diversiteit en kruisbestuiving tussen verschillende volkeren en culturen geweest. Dat is nog te zien in het straatbeeld, de architectuur, cultuur en bevolking. 

Vlaamse Horticultuur op een duurzaam en internationaal niveau. 

17 9 2018

Wind in de zeilen bij Floraliën Gent

Het jaar 2018 was een jaar van heel wat nieuwe initiatieven die de nieuwe wind bij Floraliën Gent symboliseren. Floraliën Gent werkt immers hard aan de volgende grote editie in 2020 toe en heeft daarom een aantal partnerships opgezet met organisaties binnen haar sector. 
Op de weg naar Floraliën 2020 wil ze, samen met de partners, de waarde van de bloemen en planten een platform geven, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving,. Floraliën zal hiervoor de Horti-Cultuur van vandaag en morgen (onderzoek, boomkwekerij, sierteeltsector, floristen, tuinaanleggers, tuinarchitecten, bloemenwinkels, tuincentra, biotelers …) stimuleren en promoten.

Floraliën 2020 vindt plaats van 1 mei tot 10 mei 2020 op de site van het ICC, de Floraliënhal en het Kuipke. Een extra vrij parcours wordt als trigger voorzien in de plantentuin en op de plateau in het Citadelpark.